In Nederland is men bezig met de afronding van de bodemsaneringsoperatie. In dat licht is het ook goed te kijken naar IBC-locaties. Deze vormen nu een blijvende zorg, zowel financieel als qua overige beheersrisico’s, terwijl de continuïteit van de beheersorganisaties voor deze projecten niet vanzelfsprekend is. Ondertussen doet zich de vraag voor of met de huidige/nieuwe kennis/techniek en inzichten misschien optimalere oplossingen mogelijk zijn?
Het belangrijkste doel van de werkgroep is om in deze locaties beweging te krijgen en te inventariseren wat de mogelijke obstakels zijn bij de herziening van de aanpak op deze IBC-locaties.
Dit doet de themagroep onder andere door het organiseren van inspiratiesessies. Wij willen hiermee inspireren door succesfactoren in beeld te brengen maar ook motiveren door de drempels en obstakels niet alleen te benoemen maar actief te zoeken naar oplossingen.
Wij doen dit aan de hand van de schijf van vijf:
Visiedocument themagroep IBC-locaties
Download het visie-document.
Documenten IBC-locaties
- Verslag Interactieve sessie IBC: Inzet van de ‘schijf van vijf’ voor een hernieuwde benadering van IBC-locaties (De Lichtfabriek Haarlem)
- Resultaten van de Bodembreed Forum themagroep
Aanpak IBC-locaties herzien (Tijdschrift Bodem oktober 2017) - Verslag sessie tijdens symposium Bodem Breed 29 november 2016 – IBC locaties
- Verslag Inspiratiesessie: de financiële aspecten van een hernieuwde aanpak IBC-locaties/ DCMR Rotterdam 23 juni 2016
- Verslag IBC bijeenkomst 17 maart 2016 – Arcadis/ Amersfoort
Samenstelling werkgroep
- Peter Rood/ PeterRood/ voorzitter
- Chris Jansonius/ Arcadis
- Arne Alphenaar/ TTE
- Vincent Breij/ Bodembeheer Nederland, Bodemzorg
- Nanne Hoekstra/ Deltares
- Tobias Praamstra/ Tauw